27/03/2007

VOEDING EN KANKER

Heeft voeding invloed op het ontstaan of remmen van kanker?
Ik denk van wel.
Wetenschappelijk is eigenlijk alleen bewezen, dat verbrand vlees kankerverwekkend is en dat groente en fruit kankerremmend zijn.
Als je eenmaal met kanker te maken hebt krijg je van alle kanten goeie adviezen.
Dat kan soms wel eens een beetje veel zijn. Er komt namelijk al best wel veel op je dak!
Maar ik luister er tòch naar. Je weet maar nooit!

Zo ben ik dus bezig met gezonde voeding.
Heel prettig vind ik het boek dat ik van Henry kreeg:
"ETEN TEGEN KANKER" de rol van voeding bij het ontstaan van kanker.
Heel fijn geschreven. Toegankelijk en leesbaar voor leken zoals wij!

Dit zijn in het kort de tips in het boek:

In elk geval moeten we 3 voedingsmiddelen opnemen, die het hoogste gehalte aan kankerwerende stoffen bevatten die in de natuur zijn aangetroffen, namelijk: groene thee, soja en kurkuma.
Kankercellen haten kool! Dus allemaal massaal aan de koolslaatjes!
Knoflook en ui doen kanker op de vlucht slaan (en op het koor je buurvrouw!)
Frambozen mmmmmm! en ander kleinfruit, zoals bramen en cranberries.
Omega 3: vette visjes, maar ook walnoten!
Tomaat (de beste vriend van uw prostaat)
Citrusvruchten.
1 glaasje rode wijn per dag.
en…… 25 gram chocolade met een gehalte van 70% cacao.

Nou, dat is allemaal wel te doen, toch?!

En wat dien je te vermijden:

ingelegde voedingsmiddelen
gerookt voedsel
gefrituurd voedsel
bewerkt voedsel
rood vlees

Als iemand een leuk recept heeft voor spruitjes, dan hoor ik het graag!


En wat heel erg goed schijnt te zijn zijn broccolikiemen. Ik kreeg een zakje zaadjes van Riet. Ze had ze bij de zaadhandel in de Spekstraat gekocht.










4 comments:

Anonymous said...

Spruitjestaart me cashewnoten

750 gr. verse spruitjes
zout en vers gemalen peper
5 plakjes diepvries bladerdeeg
boter voor het invetten
100 gr. ongezouten cashew noten, gehakt
kuipje creme fraiche
150 gr. geraspte kaas
3 eieren
nootmuskaat
bloem voor het uitrollen
2 eetlepels paneermeel

1]Maak de spruitjes schoon, wassen en kruis de stronkjes in. Kook de spruitjes zonder deksel in 8 beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet de spruitjes af en laat uitlekken.

2]Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Beboter een springvorm met een diameter van 26 cm. Hak de helft van de noten fijn.

3]Maak een saus door de eieren, de creme fraiche en 100 gr van de geraspte kaas te mengen.

4]Schep de spruitjes en de hele cashew noten door de saus en voeg naar smaak nootmuskaat, peper en zout toe.

5] Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een ronde plak met een diameter van 30 cm. en bekleed de springvorm, bestrooi de bodem met het paneermeel en verdeel het spruitjesmengsel over het deeg. Bestrooi met de rest van de kaas en de gehakte cashew noten.

6]Bak de taart op een rooster in het midden van oven in 35-40 min. lichtbruin en gaar.

Lekker met rijst en een frisse salade!

NB: Als je schoongemaakte spruitjes gebruikt is 500 gr. voldoende.

Anonymous said...

en ook nog :
spruitjessoep, van mijn favoriete website www.bbc.co.uk/food!

Ingredients
225g/8oz Brussels sprouts, trimmed and sliced
knob of butter
½ chicken stock cube
290ml/½ pint boiling water
150ml/¼ pint double cream
salt and freshly ground black pepper
pine nuts


Method
1. Cook the Brussels sprouts in a knob of butter for two minutes, stirring occasionally.
2. Crumble in the chicken stock cube and add the boiling water.
3. Bring the liquid to the boil, then reduce the heat to allow the stock to simmer for 10 minutes.
4. Carefully pour the soup into a blender and blend for a minute or two.
5. Return the soup to the pan and place back on the heat.
6. Stir through the cream and season with salt and pepper.
7. Serve when the soup has reheated with a punch of pine nuts on top.

Anonymous said...

Marlou,

Mijn favoriete spruitjesgerecht heb ik voor je geprint en dat krijg je woensdag.

"spaanse spruitjes met aardappel en chorizo"
Voor de vegetariers is voor de chorizo vast wel iets vervangbaars te vinden.

groetjes Ellen

Anonymous said...

HeY Marlou,

ik vind spruitjes helemaal niet lekker.
En dat die nou zo gezond blijken te zijn. Getverdegetverdegetver....
Ik heb er helemaal niets mee.
Maar voor frambozensap kun je me 's nachts wakker maken. Mits ik slaap natuurlijk. Dus dat is dan een pluspuntje. Ik loop in het bos altijd de kleine vruchtjes te plukken en meteen opeten, he!

Salut van Hetty